Monitoring radijacije

Instrumenti koji se koriste za monitoring opasnih soba i objekata su najčešće instalirani, odnosno fiksirani u pozicijama koje su dobro poznate kao veoma važne u opštoj proceni opasnosti u datom području. Ovi monitori zračenja, mere ambijentalni ekvivalent doze, obično za iks-x, gama-γ ili neutronsko-n zračenje u određenom prostoru. To su uglavnom zračenja koja mogu imati značajne nivoe radijacije u opsegu od preko desetina metara od izvora, te na taj način pokrivaju široku oblast. Njihova glavna funkcija je zapravo prikaz doze u okviru određenog prostora za potrebe upozorenja lokalnog osoblja u slučaju stanja alarma i mogućeg akcidenta.

Moguća je primena u svim oblastima kojima je od koristi praćenje i monitoring radijacije, a to su nuklearne elektrane, istraživački reaktori, objekti sa gorivom, terapijske sobe u okviru zdravstvenih institucija i drugi.

Monitoring sisteme ovakvog tipa je moguće prilagoditi korisnikovim potrebama, te je poželjno je slati poseban upit za potrebe ove vrste robe. Ipak, kako biste se informisali, Kvark d.o.o., kao zvanični distributer i zastupnik svetskih proizvođača ove vrste opreme, iz svoje bogate ponude, izdvaja modele koje mođete pogledati u nastavku.